Bästa vinet till maten

Många tycker att det är klurigt att välja vin till maten, men med några enkla riktlinjer behöver det inte vara särskilt svårt. Det finns ett passande vin till alla maträtter, oavsett om det är en grillad köttbit, en lättare fiskrätt eller en söt dessert. Här kan du läsa mer om hur du väljer det bästa vinet till maten.

Bubbel passar till det mesta

Mousserande vin är ett utmärkt val om du bara vill dricka ett vin under kvällen. Tack vare den höga syrahalten och bubblorna i vinet passar det mycket bra som fördrink samt tillsammans med många olika maträtter. Utöver det klassiska franska bubblet champagne finns det massor med billigare alternativ. Prosecco från Italien och Cava från Spanien är bra alternativ för dig som inte vill göra hål i plånboken. Även en crémant, det vill säga ett mousserande vin från en annan fransk region än Champagne, är ofta ett prisvärt alternativ. Hos https://vinoteket.se/ hittar du ett brett sortiment av mousserande viner i alla stilar och prisklasser. Där hittar du många spännande vinlådor, som till exempel Bubbelboxen! och Champagne & Co. Dessa lådor är samlingar med noggrant utvalda flaskor av mousserande viner.

Vitt eller rosé till fisk och grillade grönsaker

Om du ska äta fisk, skaldjur eller grillade grönsaker kan du med fördel välja ett friskt och krispigt vitt vin, exempelvis Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio. Om fisken är grillad eller har en krämig sås kan du välja ett fylligare vin, exempelvis en ekfatslagrad Chardonnay eller ett rosévin.

Rött till kött

Ett kraftigt rött vin till en köttbit är en klassisk kombo. Det finns mängder av olika sorters vin, men grundregeln är att välja ett rött vin till köttbiten. En Syrah, Pinotage eller Cabernet Sauvignon passar bra till grillat kött.

Söta viner till desserten

Om du vill dricka vin till efterrätten bör du välja ett dessertvin. Ett portvin med sötma är ett utmärkt val sist i måltiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *