Att laga mat till många är också en konst

När vi ser tv-kockarna presentera sina maträtter tillagas maten för ett fåtal personer. Principen är densamma på de flesta restauranger. Även om restaurangen har många gäster tillagas varje rätt enskilt för den gäst som gjort beställningen. När man pratar om kokkonst är det oftast denna typ av matlagning som avses. Men en stor del av den mat som dagligen serveras runtom i vårt avlånga land tillagas inte på detta sätt. Den mat som serveras i till exempel skolor, på sjukhus eller på äldreboenden är till övervägande del tillagad i storkök och inte som enskilda rätter på en restaurang.

Att laga mat till många är också en konst. Även om maten tillagas i ett storkök ska den fortfarande vara välsmakande, näringsrik och se aptitlig ut. Detta är inte något som vi ger avkall på, inte ens om det är en “enkel” skollunch eller om vi befinner oss i sjukhussängen. Maten är en viktig del av vår vardag och vi förväntar oss att den har en viss kvalitet, oavsett var vi befinner oss eller hur den har tillagats. Det krävs därför skickliga kockar och en mycket väl fungerande organisation även i ett storkök.

Viktigt med bra utrustning

När man lagar mat i ett storkök är det viktigt att man har tillgång till rätt utrustning. Att laga mat till många ställer särskilda krav, bland annat vad avser storleken på utrustningen och möjligheterna att förvara maten när den väl har tillagats. Mat som tillagas i storkök ska som regel transporteras, varför den måste kunna förvaras i en viss temperatur under en längre tid.

Även servicen av utrustningen är något som är av avgörande betydelse. Det är viktigt att snabbt kunna få tillgång till reservdelar och någon som kan reparera utrustningen. Driver man ett storkök i Stockholm måste det finnas en snabb tillgång till någon som erbjuder storköksservice i Stockholm och som omgående kan komma till undsättning med såväl reservdelar som reparationer. Slutar en vital del i ett storkök att fungera riskerar tusentals kunder att stå utan mat om felet inte snabbt kan åtgärdas.

Viktigt med bra leverantörer av råvaror

Avgörande för kvaliteten på all mat som serveras är vilka råvaror som man använder sig av. Detta gäller även för storkök. Har man inte tillgång till bra råvaror är det inte möjligt att laga mat som kommer att uppskattas av matgästerna. För ett storkök gäller dessutom att man måste använda sig av leverantörer som kan tillhandahålla stora mängder av bra råvaror varje dag. Det är en stor skillnad mellan att leverera till en mindre restaurang med ett hundratal gäster, jämfört med ett storkök som ska tillaga tusentals måltider varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *