God mat i många former!

Mat är något vi inte kan vara utan och det finns många underbara maträtter att njuta av! Mat varierar i olika länder och är en viktig del av landets kultur. Idag finns det så gott som en oändlig variation och utbud av mat. Mat är en kulinarisk njutning och en kulturell del av våra samhällen och för människor samman.

God mat att äta ute

Många väljer att äta ute med jämna mellanrum och fördelen är att man slipper laga mat och får maten serverad. När man äter ute finns det ett stort utbud att välja på med både lyxigare mat på finare restauranger, till snabbmatskedjor, mat från andra kulturer eller grillkiosker. Bor man i eller besöker Västerås, kan man äta fantastiskt god pizza på en pizzeria i Västerås med underbara frasiga bottnar, tjocka eller tunna bottnar och goda tillbehör! Pizza är populärt bland många och det finns massor av olika pålägg som kött, skinka, ost, grönsaker eller annat gott att ha på pizzan. De flesta restauranger har en variationsrik meny med allt från lammkött, kyckling eller stekar, till fisk, vegetariskt och goda efterrätter. En meny har alltid drycker som passar till maten som vin, öl, alkoholfri dryck eller annat. Snabbmatskedjor eller så kallad ”fastfood”, är praktiska om man vill äta något snabbt. Det kanske dock inte alltid är det nyttigaste alternativet men någon gång ibland händer det att folk unnar sig en hamburgare med tillbehör.

Bra råvaror till maten

I samhället ser man en allt mer ökad konsumtion av färdigrätter, snabbmat och tillsatser i maten. Det är viktigt att man som konsument köper råvaror som är bra för kroppen och det gör man genom medvetna val. Fördelen när man lagar mat själv, är att man själv kan välja sina råvaror. Tillsatser i maten är omdiskuterat men tillsatser är både skadliga och icke skadliga enligt forskning. E-nummer ska man egentligen inte vara rädd för då de skyddar mot giftiga ämnen och bakterier. E-nummer är alltid godkända av Livsmedelsverket och är noga kontrollerade. De har även i uppgift att ge smak, sötma eller skydda mot skadligt mögel. Det man faktiskt ska se upp med är nitrit. Nitrit kan i värsta fall ge upphov till cancerframkallande N-nitrosoföreningar. Köper man kravmärkta produkter är man dock säker. Processad mat som charkprodukter i form a korv eller salami, innehåller mycket nitrit om man köper dem som icke kravmärkta. Det kan vara värt att hellre satsa på lite dyrare korv som är kravmärkt om man vill vara säker. Gör man medvetna val och väljer till exempel ekologiska produkter, är man rädd både om hälsan och miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *