Olika typer av bröd

Bröd är något som de allra flesta människor känner till. Det är något som vi äter både till frukost samt till vissa middagar och luncher. Idag finns det ett enormt utbud med olika brödtyper som fungerar utmärkt som komplement till andra måltider. Här kommer lite kort om några av de populäraste typerna av bröd.

Baguette

Baguette är ett avlångt bröd som ursprungligen kommer från Frankrike, men idag är populärt runt hela världen. Trots att det finns olika varianter av baguette sägs det att brödet måste vara minst 60 centimeter långt samt 6 centimeter i diameter för att räknas som en riktig baguette. Brödet har en väldigt speciell form med en typ av skåra på sig. Denna skåra hjälper till med att öka ytan för själva brödskorpan. Den hjälper även till att värma upp brödet snabbare. I Frankrike har denna skåra ytterligare en betydelse, den fungerar nämligen som en firmastämpel.

En baguette bakas av vatten, jäst, vetemjöl, fett och salt. Det är även möjligt att baka dem av surdeg av vete. När degen är färdig bakas den ut i långa, smala längder och gör sneda snett över. En sista typisk sak för baguetter är att brödet har en hård skorpa och en storporig inkråm. Skorpan mjuknar och blir seg ifall brödet lagras under en viss tid. Därför är det rekommenderas att brödet äts samma dag.

Barkis

En annan populär brödtyp är barkis. Den bakas av vatten, vetemjöl, fett, jäst, salt och mjölk. Barkisbrödet är osötat. Det bör ha en knaprig och spröd yta som toppas med vallmofrön. Detta bröd var ursprungligen ett mer lyxigt bröd och det som judar äter i samband med sabbaten. Idag är det ett av de vanligaste komplementen när du äter soppa.

Tunnbröd och knäckebröd

Tunnbröd och knäckebröd är två av de vanligaste brödsorterna i Sverige. Tunnbröd är ett av de äldsta bröden. Det tillagas genom att du häller ut bröddegen på en sten- eller järnhäll. Sedan lyfter man brödet med en pinne och viker ihop det i fyra delar. Tunnbröd är, precis som namnet beskriver, ett tunt bröd. En sak som skiljer tunnbröd från andra typer är att det inte ska jäsas. Det bakas vanligtvis av kornmjöl, vatten och salt, men det finns även andra tunnbrödsrecept som fungerar lika bra.

Knäckebröd är ett annat populärt bröd i Sverige. Det finns en rad med olika sorter och ett av de populäraste är Wasas runda knäckebröd, vilket har funnits i många årtionden.

Vörtbröd

Sista brödtypen vi valt att berätta om är vörtbrödet, som är som vanligast under julen och detta bröd härstammar från mitten av Sverige. Det var framförallt uppskattat förr i tiden eftersom det är ett väldigt sött bröd, och på den tiden var det en trevlig omväxling från det osötade brödet. Man tillsatte vört när detta fanns tillgängligt, vilket oftast var i samband med att det bryggdes öl, och detta skedde vid de större helgerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *