Olika pastasorter

Att pasta är en av de populäraste matprodukterna i alla kategorier är inte särskilt överraskande. Pasta är närmast unikt i hur enkelt det är att laga till, samtidigt som det utan någon större ansträngning blir väldigt gott. Det är kanske inte så konstigt att tidningarnas matsektioner nästan svämmar över av pastarecept som är enkla att tillaga. Det bästa av allt kan vara en vällagad lasagne, exempelvis den du kan hitta hos Barilla på webbadressen https://www.barilla.com/sv-se/recept/collezione/lasagne, en klassisk variant som smakar precis som lasagne ska.

Barilla är världens största producent av pasta. I nuläget består deras sortiment av runt 120 olika pastavarianter. I det här inlägget tänkte jag att vi skulle titta närmare på några olika kategorier av pasta i Barillas sortiment och vad de används till. Observera att varje kategori i sin tur kan innehålla många olika slags pastasorter. Pastaskal inkluderar till exempel inte bara snäckformad pasta utan också skal i andra former.

Olika typer av spaghetti

I Barillas sortiment finns många olika pastatyper som liknar spaghettin. De skulle kunna kategoriseras som ”långa pastasorter”. Generellt sett gäller att tunnare pastasorter passar till tunnare såser, och tvärtom.

Pastaskal

Pastaskal finns i olika former, de mest välkända är dock de som är utformade som snäckskal. Även här är regeln att ju större skalet är, desto fastare ska såsen vara.

Fylld pasta

Kategorin fylld pasta innefattar klassiker som ravioli och tortellini. De kan vara fyllda med olika saker. Populär fyllning i ravioli är nötkött, medan tortellini ofta fylls med olika ostsorter.

Plattor

Plattor används för lasagne. Även här finns olika varianter, även om skillnaderna inte är så stora som de är när det gäller pastasorterna vi gått igenom hittills. När det gäller lasagneplattor består variationen i om plattorna har någon struktur. Buktande lasagneplattor är en favorit bland många.

Pasta för soppor och grytor

De överlag minsta pastasorterna hittar du i den här kategorin. De kan ha formen av små stjärnor, makaroner eller pastabollar. De används med fördel för att göra soppor och andra lättflytande grytor lite mer matiga.

Lycka till med nästa pastamåltid, med det sagt är det svårt att misslyckas med pasta så det kommer säkert gå bra.