Desserter du aldrig hört talas om

När det är fredagskväll och familjen eller vännerna är samlade så är det alltid trevligt att ha en dessert att avsluta kvällen med. Det kan vara kanelbullar, en tårta, en kladdkaka, eller kanske till och med en blåbarspaj. Trots att de traditionella svenska efterrätterna är väldigt goda, så är de inte allt för många. Om du har tappat kreativiteten och letar efter något nytt och intressant så följer här ett par förslag på väldigt intressanta desserter från hela världen. Recepten finns online och ingredienserna kan du beställa genom Sverigesmatkassar.se som leder dig till de främsta matleverantörerna i Sverige.

Mochi, Japan

Mochi kan paras med välsmakande rätter, som till exempel soppor och snacks, men vanligtvis görs används det som dessert. I dess dessertform kläds mochi oftast i olika färger, vilket skapar en myriad av förtjusande färgkombinationer. Den vanligaste konfektyren kallas daifuku, vilket är runda kakor fyllda med olika ingredienser som den traditionella röda bönpastaen, jordgubbar eller glass. På grund av sin sega konsistens är det viktigt att vara extra försiktig och uppmärksam när man äter mochi och att ta små bitar av denna glutinösa efterrätt.

Obleas, Colombia

Obleas är tunna colombianska våfflor som kännetecknas av sin runda form och en något brun färg. De sprids vanligtvis med karamellsås och andra pålägg som fruktssylt, riven ost eller chokladstänk. Den strimlade osten tillsätts vanligtvis för konsistens eftersom den inte har en överväldigande smak.

Brigadeiro, Brasilien

Brigadeiro är en dekadent brasiliansk efterrätt som tillverkas genom att värma upp tre viktiga ingredienser tillsammans, osaltat smör, kakaopulver och kondenserad mjölk, som sedan rullas till en liten boll, liknande en tryffel. Brigadeiro tillverkades på 1940-talet, när frukt och godis var bristfälligt.

Tong Sui, Kina

Ursprungligen en kantonesisk specialitet, tong sui (sockervatten) är en typ av söt soppa eller en vaniljsåsliknande efterrätt med en bas av antingen vatten eller kokosmjölk. Denna extremt populära soppan finns numera i tong sui-butiker men också i många livsmedelsbutiker.