Halloween – pumpans högtid

I Sverige är Halloween-traditionen en relativt nytillkommen högtid. Det är under de senaste 20 åren eller så som vi alltmer börjat ta till oss mer amerikaniserade seder och bruk runt allhelgonahelgen. Det innebär inte minst att vi ser alltfler pryda sina hem med karvade pumpor. Vi ser också alltfler vuxna och barn i spännande Halloweendräkter, de senare har dessutom tagit till sig traditionen om “bus eller godis”. Men det här är en matblogg, därför ska vi i det här inlägget fokusera på pumpan. En grönsak som inte bara är effektfull som pynt, men också fantastiskt god att laga mat på.

Pumpalyktorna kommer från Irland

Vad har pumpor med Halloween att göra egentligen? Historikernas bästa gissning är att traditionen med pumpor som Halloween-pynt började på Irland. På 1800-talet brukade människor där karva ut obehagliga ansikten i pumpor och andra liknande grödor. De som gjorde det menade att de representerade övernaturliga väsen, alternativt att de var till för att hålla samma väsen borta. Irländska immigranter förde sedan med sig traditionen till USA, och sedan en tid tillbaka finns den också här.

Laga soppa eller paj av resterna

Att göra en pumpalykta är enkelt. Du börjar med att skära bort toppen på pumpan. Teckna ett ansikte på sättet du vill ha det på utsidan av pumpan. Sedan gröper du ur innehållet. Därefter är det bara att skära ut ansiktet efter teckningen du gjort på framsidan. Vad gör du med innehållet? För det första ska du spara alltihop. Pumpafrön kan du rosta och använda i müsli eller som garnityr på morgongröten. Pumpaköttet kan du använda för att göra en läcker pumpapaj, eller varför inte en soppa? Varför inte skapa en ny tradition där Halloween går i pumpans tecken. En Halloween-middag med mat gjord på pumpa är inte bara gott, det fokuserar också på en grönsak som vi länge underskattat inom svensk kokkonst.