4 tips när du ska duka till fest

Under vinter, så väl som på sommaren, finns det perioder med många högtider. Det är både jul och nyår som står utanför dörren och under sommaren är det många som har bröllop, tar studenten och liknande. Inför större fester är det vanligt att servera mat och detta i samband med en riktigt snygg och festlig dukning. Vi vet hur svårt det kan vara att få till bordet sådär snyggt som i inredningsmagasin och tänkte därför bjuda på några riktigt bra tips.

1. Moodboard

Ett bra sätt att komma igång med dukningen är faktiskt att skapa dig en moodboard tavla för hela din fest. På så sätt kan du sätta stilen mycket enklare och även leka med olika färger för att se vad som passar bäst. Det kan vara bra om du dessutom ger festen ett namn, då är det lättare att hitta ett bra tema. Utifrån temat och färgerna som du vill använda är det lättare att komma på hur du vill att dukningen ska se ut.

2. Glöm inte bort elementen

Det gäller att du hittar en balans mellan alla de föremål som finns på bordet (eller som ska finnas när dukningen är klar). Ett element är t.ex. metallelementet där bestick och vanligtvis även en duk är inkluderat, speciellt om duken är vit. Då måste du utgå från detta när du ska välja blommor, vilken färg du vill ha på servetterna eller vilka andra element som du ska inkludera. Använder du dig t.ex. av jordelement kan det vara snyggt med bordsdekorationer från naturen eller varför inte en bordsduk i linne.

3. Valet av bord

Har du svårt att veta om du vill använda dig av fyrkantiga bord eller runda? Vi rekommenderar alltid att du då satsar på de runda alternativen. Orsaken till detta är för att det helt enkelt blir mer socialt och trevligt. Runda bord har en tendsen att främja samtal mellan gästerna och sägs även ha en lugnande effekt på människor.

4. Motsatser

Motsatser attraherar sägs det och visst finns det en sanning i detta, åtminstone när det kommer till att skapa en snygg dukning. Att tänka motsatsförhållanden kommer att få din dukning att se snyggare och mer planerad ut. Med det menar vi att runda linjer går hand i hand med kantiga, spretiga blommor mixas bäst med strama tillbehör m.m. Ett tips här är att inte använda dig av för höga blommor vid dukningen. Gästerna ska kunna se varandra ordentligt så välj lägre alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *