Så dukar du rätt

Att ställa fram lite tallrikar och glas på ett bord är väl inte hela världen? Det låter ju som vilken enkel uppgift som helst!

Känner du igen dig i uttalandet? Visst kan vi hålla med om att det är superenkelt att duka för familjen en vanlig onsdagskväll. Till och med barnen kan hjälpa till. Vill du däremot duka inför en riktigt stor tillställning, t.ex. inför julafton då många gäster ska komma på besök, inför nyår, i samband med bröllop eller födelsedag så kan det vara bra att lägga ner lite extra tid på att se till att det blir rätt. Att duka är nämligen en konst som inte alla klarar av. Inte nog med att man ska placera alla bestick i rätt ordning, man ska även ha koll på olika tallrikar och olika glas för olika drycker. Här reder vi ut vad som gäller!

Bestick

Vi börjar med kanske den knepigaste delen först. I vilken ordning ska besticken egentligen ligga? Här finns det ett riktigt bra knep som man kan använda sig av. När det kommer till bestick så dukar man nämligen utifrån och in. Det betyder att gästen ska använda de bestick längst ut att börja med, t.ex. till förrätten. Man äter sig alltså inåt.

Tallrikar

Tallrikar är över lag lite enklare att duka med än just bestick eller glas. Här är det viktigt att du tänker på att tallriken aldrig ska placeras längre ifrån bordskanten än cirka 1 cm. Om det skulle vara så att du har valt tallrikar som har ett mönster, t.ex. ett assymetriskt mönster så ska du se till att mönstret alltid är vänt mot personen som ska sitta på platsen. Dukar du med kuvertassietter (salladstallrikar)? Schysst! Se till att dessa tallrikar står till vänster av det kompletta kuvertet.

Glas

Hur är det då med glas? Har det egentligen någon betydelse hur glasen ser ut och hur de är placerade? Kanske inte om du tänker på en vanlig middag hemma, men för en finare dukning så har det absolut en stor betydelse att du gör rätt. För det första är det viktigt att komma ihåg att det finns glas för alla typer av drycker. Glasen ser olika ut beroende på om du t.ex. ska servera rött vin eller vitt. Orsaken till glasens olika utformning är för att de är framtagna för att få drycken att smaka så optimalt som möjligt. Har du själv druckit vin ur en mugg så förstår du vad vi menar. I en ”vanlig” dukning finns oftast både ett glas för vitt, ett för rött och ett vattenglas. Glaset för rött vin ska placeras i en mittlinje från tallriken, vattenglaset hamnar till vänster framför kniven och glaset för vitt vin placeras mellan vattenglaset och rödvinsglaset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *